Хајлајц

Старион БлогСтарион Блог Овде пишував повеќе од осум месеци и има што да се чита. Ако ве интересира клик на линкот.

Линк

З`ш да не...З`ш да не... Нови колумни од серијалот „з`ш да не...“ секоја сабота во весникот Шпиц.

Линк

Моине фото сторииНа рапорт со Јофе Сите емисии на Youtube каналот.

Линк

Jun 15, 2011

Прашања за убиството на плоштад


Прашањата поставени подолу се однесуваат на убиството на Мартин Нешковски и настаните кои следуваа потоа а се дел од емисијата „На рапорт со Јофе“, од изданието емитувано на 12 јуни 2011, кое целосно можете да го погледнете на овој линк.
 • Што правел тигарот Спасов вечерта на плоштадот? Дали бил дел од обезбедувањето на премиерот Груевски? Ако бил, тогаш информацијата на братот на Мартин навистина има смисла. Дали Мартин бил претепан до смрт затоа што се обидел да се качи на бината?

 • Кои биле полицајците што му помогнале да го пренесе телото на тревникот пред МЕПСО? И зошто дозволиле да си замине од местото на настанот? Дали тие знаеле дека Мартин бил убиен и го премолчиле тоа што ги прави соучесници, или пак, поверувале во верзијата на осомничениот убиец дека на Мартин му се слошило? И во едниот и во другиот случај, зошто го пуштиле Спасов да замине од местото на настанот?
 • Кој бил лекарот што констатирал дека на телото на Мартин немало повреди ако од судска медицина велат дека му бил скршен носот и имал други повреди, а левата страна на телото при обдукцијата била во распаѓање?
 • Зошто од МВР реагираат во администрацијата на Фејсбук за да се бришат групите во кои се најавуваат протестите? Во насловот и описот на групите нема никакви повици за насилство. Да, во групите има индивидуални повици но постои можност да се бришат поединечно. Дали МВР ја злоупотребува својата позиција и тоа што во администрацијата на Фејсбук не разбираат македонски па ги брише групите за да го спречи организирањето на протестите, а со изговор дека во групите има насилни повици?

  Ако толку многу сте загрижени за насилството на Фејсбук, ве повикувам, да реагирате и на други групи кај кои во насловот има повици за насилство или ликвидирање јавни личности. Групите стојат со месеци!!! Овие групи, за протестите, немаа повици за насилство во насловот и описот но сепак стоеја само неколку часа по што беа избришани.
 • Кој се заканувал на семејството на убиеното момче да молчат за случајот?
 • И најважното прашање. Дали МВР и институциите на системот се обидоа да го сокријат убиството?
 • Како тоа од СВР Скопје констатирале дека на телото немало траги на насилство а обдукцијата покажа дека на телото имало видливи и прилично сериозни повреди?
 • Како тоа Иво Котевски не знаеше за убиството во понеделникот во 15 часот кога претставници на министерството биле во институтот за Судска медицина уште пет часа претходно... од 10.30 до 12.30. Според директорот Алексеј Дума тие во 13 часот усмено биле известени дека момчето починало од крварење во мозокот, поради удари во главата.
 • Ако тигарот Спасов самиот се пријавил во понеделникот попладне, зошто од МВР тоа не го соопштија уште тогаш?
 • Зошто институциите за убиството известија дури по 38 часа, откако сведоштвата се објавија во медиумите а низ главниот град почнаа и протести?

  Има само две објаснувања. Ако се случило убиство а екипа од СВР Скопје излегла на терен но констатирала дека нема убиство и пласираше информација дека на момчето му се слошило и немало видливи повреди, се работи за НЕСПОСОБНОСТ. Ако на СВР Скопје може да им се провлече убиство, тогаш прашање е колку сме безбедни со такви служби.

  Ова е страшно, но второто објаснување е уште пострашно. Ако екипата на СВР Скопје знаела дека се работи за убиство, и ако уште утрото во понеделникот од институтот за судска медицина им кажале дека момчето починало од крварење во мозокот, поради удари во главата... а Иво Котевски и СВР Скопје велат дека не знаат или дека на некого му се слошило и починал... тогаш институциите на системот се одговорни за прикривање убиство!

  Ова се двете логични објаснувања на молкот на институциите. Ако има трето, повелете кажете.

  Што значи... дали ако немаше сведоци, и истите тие сведоци не им ги кажеа своите сведоштва на медиумите, а младите не излезеа на протест... дали сега ќе знаевме за убиството?

  И ако ова е точно, тогаш колку пати претходно се случило истото?

Ова се прашања кои мора да се одговорат!

За фактите кои им претходеа на прашањата, како и самите прашања - целата емисија:


No comments:

Post a Comment