Хајлајц

Старион БлогСтарион Блог Овде пишував повеќе од осум месеци и има што да се чита. Ако ве интересира клик на линкот.

Линк

З`ш да не...З`ш да не... Нови колумни од серијалот „з`ш да не...“ секоја сабота во весникот Шпиц.

Линк

Моине фото сторииНа рапорт со Јофе Сите емисии на Youtube каналот.

Линк

Jul 21, 2009

Да Шит Стрит – свецко чудо во Охрид

Си била некоја подморница и си летала над некоја пустина. И така одеднуш видела долу, некој зајак си пливал по пустината.Подморницава се спуштила и го прашала зајаков колку е сатот, а овој извајл топломер и и рекол вторник е. Глуп е вицов? Не е ништо попаметно ни ова шо ни се дешават во државава. Секој факинг ден се ограбувет те банки, те коли со кој шо ги пренесувет парите од банкиве, те бивши министри ваѓет бугарски пасоши и фаќет џаде па нашиве может само да им се фатет, те сегашни министри земвет ем плати, ем пензии, ем се возат со државни мечки, а полицијава наша ојт по паркојне и им дават онакви за дување, алкотестој де, на пешаци, ем малолетници. Пошо нели, сите овци ни се на број, уше децана требит да ги избркате од по паркојне па мојме да ги пакуваме куферите и да тргниме накај Европскана Унија. Уа партибрејкери!!! Фатиле да ги малтретирет децана шо немет пари за фенЦи ноќни клубчиња а сепак сакет да си се дружат па и да се поднапијат, и продавачине шо скришум продавет пиво после седум, за да можат овие првиве да се напијат исто ко и нивнине другарчиња шо оставет и по печес пати појќе од набавната цена за пијачките по клубојне. А и многу е важно да ги фатите сите пијани пешаци пошо се многу поопасни од оние со бесни коли шо одет по јакине клубој.

Пак сега рекоја и ќе се смилувале, ќе го сменеле онај глупион закон па ќе дозволеле на лето да се продават алкохол и до девет сатон. Е стварно фала ви, баш сте фини. И шо им менвит тој законот на оние продавници шо работет до девет ил десет? Апсолутно ништо... освен дваејс иљадарчиња за лиценцата. И после ќе ги слушаш баба ти и дедо ти ко ќе ти раскажвет како порано немало дискотеки и кафичи туку си се дружеле на отворено, во природа, по чаршија... Ој сега да те видам така дружи се, одма те прогласвет за државен непријател број два (местоно број еден е резервирано за Дора Бакојани, нели) и ти давет да дуваш. Се знајт кај смејш да се дружиш... по кафичи и дискотеки. Ак немаш пари сеј си дома, шо ќе ти е дружење! Да ти се мочам во логиката, ко скопјанишчана шо ни се мочет во езероно.

И остај шо се мочет, пак некој мучки ни прает. Виде онај изборон за свеЦки чуда? Влеговме, ами како. А ги слушам нив, викет, шо било толку чудно езероно пак да бидело свеЦко чудо, исто ко секое друго било... Да де, исто, иту исто ко вашено... шо го немате! Е! Све намќори, бреееееј! Еве јас, прв пат ко ме однесоја мојне на пристаниште и ко го видов езероно, уште од прва се зачудив, за малку шо не припаднав внатре. Море шо езероно, цел град е за чудење. Бев пред некој ден кај црквана Свети Јован Канео, по стоти пат можда во животов, али сега не бев појден неколку месеци, па пак се изначудив. Убајни, убајни... и кој турист да дојт зачуден си ојт дома му. И не само Канео и останатине цркви и локалитети, туку и по градов да шеташ пак ќе се чудиш. Ене мене шо ми имет кажвено едни женски, се возеле лани со такси од кај Поштана до кај Гимназијана и оп – 150 денари им побарал таксистот. И овие, многу нормално, зачудени останале. Друг ми кажвит, седнал во некој кафич, чекал пол сат да дојт келнерон, па ко дошол му рекол „шо е море, шо сакаш“, па од ко порачал чекал уш пол сат да му ја донесит порачката, и на крај ко му ја донесол сметката, не да се зачудил, за малку в езеро шо не паднал од чудење (до езеро му била масата де). Све зачудени луѓе, со импресии, со приказни за по дома да раскажвет, а овие ваму, не било чудо. Мрш бре таму, реков прошлиот четврток, ќе речам пак – Абе од такви... баш од такви луѓе ни пропаѓат нас државава, не од друго, од нив. Ама пак ти е гајле, си влеговме во полуфинале, па сега ќе идат и од СиЕнЕн и од цел свет да не снимет ем сликет шо сме убај.

Еве дур зборвам за чудава, не знам дал си чул, дал си во тек али минатава недела пештанци (луѓено од селоно Пештани де) се бунеја и бараја Аце, градоначалникон наш да ги примит да си ги кажет маките ама наводно (горе на Водно, на планинана) им рекол „Кој сте вие и шо барате овде, јас не ве познавам и нејќум муабет да прам со вас“. Демек не ги дружел пошо не биле од официјалната месна заедница туку така си се собрале неформално. И убо им напрајл да ти кажам право, уш поубо шо не им напрајл муабет, пошо ак им напраеше ќе му кажеја шо проблем имет па можда и ќе им го решеше. А тие демек мака имет, а то уствари мојт ко туристичка атракција да се искористит ама на кого да му текнит. За да ви доловам за шо се работит ќе пробам да ви цитирам еден чоек шо зборвеше на една локална телевизија овде. Викат чоеков „Кај го имат ова море, во двајспрви век уште канализација немаме, со септички јами, во гомна се давиме. Ој снимајте онаму по улицана гомна кај шо пливет...“ Е ако гледаш така за плачење е, ама ако гледаш од другата страна на медаљата, да се изразам вака метафорички и јас, и за фалење е да ти кажам право.

Еве зеј го првиот дел од цитатов - „Кај го имат ова море, во двајспрви век уште канализација немаме...“ Ете видиш, нигде го немат, единствени сме, уникатни, свеЦко чудо да не речам. Наместо да зејт некој, да ја спакуват приказнава (не буквално), па да им ја продаваме на туристиве, и да ги носиме таму на сред улица соси камерманов да видат, тие зеле ми кукет онде. Требит бе, си требит малку да имаш така осет за бизнис и за чуда свеЦки. Еве мене нека ми ја дает та улицата под концесија, имат да ја средам, и шанк и лежалки и диџеј ќе донесам, пубо од плажине ќе ја напрам. Еве дури и име и смислив како да ја крстам, сеа уште кум и поп ми фалат и спремна е за крштевка. Пази ова... Да Шит Стрит. Дури и рима имат... ко ќе дојдат оние од СиЕнЕн за гла да се фатат од чудење, на секој сат ко брејкинг њуз да не давет. Маседониа Тајмлес пица пирошка да јајт, а Вол Стрит јогурт од Сведмилк да ни носит. И плус ќе договориме некој термин на три-четири-позор-сат цело село во веце да ојт и то ќе ни бит Хепи Ауар или мојме и Бул Шит Тајм да го крстиме. Ќе речев да почекат туристичкава атракција до некој следни избори па некој политичар да фрлит лопата ама немат потреба, цело село е изорано веќе за септичкине јами, доста им е. Мојме да го зејме Груевски да ја пресечит црвената лента на отворањето ама не знам шо би му дале да се напиет. Пошо тогаш Сведмилк ко го отвораше јогурт пиеше, сега овде ич не ми теквит шо би пиел... Или да го остајме него, си имат работа чоекот, требит со Анџелина Џоли да се убедит кој ја заебал економијава, а и можда ќе требит да се чудит ако му стигнит уш некоја неочекувана оставка поради епидемијава.

Ако не, мојме Џолета да си го зејме на отворањето, и така се заседа чоекон, цела недела по градов ни шетат. Не велам не, и ја би седел во вилана Биљана, ко е пуба од она на Водно, а и на пубо место е клаена. И плус си се дружит со убај луѓе. Му дојде прво онај чичконо од Дивион Запад, па Џоле му даде орден, Мориконе му посвети концерт, а нашиов пак му побара и уш еден концерт, ама тој не за него туку за Македонија, да ја промовирал демек. Јас пак мислев него го избравме да ни ја претставуват и промовират земјава, ама си се снаоѓат бе, ко не го викет него по светов, Мориконе сигурно ќе го викнит некој. Паметно, паметно.

Добро, и не е баш дека нигде не шетат. Ете тогаш уше од прв ден Груевски го прошета до Брисел да го запознајт со чичковците таму. А и со Папана си се виде. Не знам нему дал му рече да се помолит за Македонија до седмо колено. Али сепак на Џолета најмногу му ојт муабетон со комшискиве прецедатели... Како почна, секоја недела си се гледет. А и само то го прајт ми се чинит од ко ни стана прецедател, само канит некого, само на почетокот не му ни идаја. Ќути сега почнаја да идат, ене го Сејдиу дојде, и ни тепих ни нишо не побара. Добро сега, имам тајна информација од извори блиски на Биљанините дека Џоле му дал космодиск али сепак како и да е, си нашле луѓето разумен компромис. Ваљда зато не се побуна ко му дадоја мавровска наместо охридска пастрмка. А и шо ќе се бунит, кај ќе видит во Косово ваква убајна, ем покрај езеро, ем со Џоле да ручат... И плус тазе прскано против комарци, дента пред да дојт Мориконе. Немаја прскано три години ама сега ко испрскаја, маме им плакаа, дури и државнине комарци ги испрскаја, сега немат ни да ти затребит, или да ти се нажалит, не ќе имат шо да те каснит, ќе требит од кучињана скопски да си носиш, ак најш некое живо, нормално.

Али сигурно побргу ти куче ќе најш отколку градоначалникон наш место шо најде да седнит на отворањето на Охридско Лето. За чоекон немало место во ви-ај-пи ложата кај шо беа Џоле, министрите и странските гости, али зато имаше место и за нивните секретарки. Аце наш мораше да седит во поттрибинскион простор заедно со новинарине и техничкине лица. Сите знајме дека централната власт не мојт да го смислит Петрески пошо е еден од малкуте градоначалници од спротивната политичка опција ама бар на вакви настани мојте да глумите дека не е така. Не за друго, од почит кон функцијата и граѓаните шо го избрале. Страм ве било!!!

И за крај би сакал само да ги искарам нашиве градски татковци и мајковци. Види ги прилепчанине шо напраја. Си ја викнаја тетка Северина и сега си снимет алтернативни порно-филмчиња со мајмунчиња. И плус сега наместо шампањско во јахта пиет пиво на Пиво-Фест. А ние прајме овде културни манифестации, Охридско Лето демек. Јас да сум ко вас ич не се мислам, прилепчани – Северина? Охриѓани - Анџелина еј кеј еј Славеска Џоли, па да видиме кој ќе испаднит по фраер. Плус мојме и Чак Норис да си го викниме па заедно со Џоли ќе ни го решат проблемов со имево. Конечно ќе најме разумен компромис – Република Чак Норис (Македонија – јави се Јужна). И само нека писнат после грчиштана па да видат тие чија мајка Црна Река плива...

(ак не се приметвит, авторот е охриѓанец)

(Колумната е објавена во неделникот Сега на 16 07 2009)

(Наредната во печатена форма во Сега во четврток на 23 07 2009 а во електронска на Мојон Блог во вторник на 28 07 2009 )

No comments:

Post a Comment