Хајлајц

Старион БлогСтарион Блог Овде пишував повеќе од осум месеци и има што да се чита. Ако ве интересира клик на линкот.

Линк

З`ш да не...З`ш да не... Нови колумни од серијалот „з`ш да не...“ секоја сабота во весникот Шпиц.

Линк

Моине фото сторииНа рапорт со Јофе Сите емисии на Youtube каналот.

Линк

Jan 13, 2010

Колку вреди вашата работа?

Сте се запрашале ли некогаш колку време работа ви е потребно за да заработите и да купите одреден производ? Дали за 15-минутното пазарување во супер маркетот ви биле потребни исто толку минути работа или требало да работите цел ден за да можете да ја подмирите сметката која сте ја направиле?

http://cdn.picapp.com/ftp/Images/d/9/f/a/Female_office_worker_b046.jpg

Заводот за статистика ги решава дилемите. Тие во своите истражувања за просечната плата вклучуваат и вакви информации. Така, за просечната плата по работник за септември 2009, која изнесувала 20.044 денари, требало да се работи 22 дена со работно време од 7 часа. Пресметката вели дека дневната заработка изнесувала 911,09 денари, или по 130,16 денари за секој час, или пак, пресметано во минути, по 2,17 денари за секоја минута работа.

Така најмалку треба да работите за еден киловат електрична енергија во ноќната тарифа, односно само една минута, а една минута повеќе треба за да ја подмирите обврската кон ЕВН за еден киловат во дневната тарифа.

Со три минути работа можете да купите едно јаје од кокошка чија просечна цена изнесува 6,55 денари. Седум минути работа ви се потребни за да им помогнете на новинарите од вашиот омилен дневен весник да продадат еден примерок чија цена е 15 денари. Следно на листата со 11 минути работа е сијалица од 60 вати која изнесува 23,69 денари.

За да ја остварите стандардната утринска потрошувачка навика од еден леб и еден литар млеко ќе треба да одвоите 24 минути работа, односно 10 за лебот и 14 за млекото. Доколку пак сакате и да имате нешто на трпезата за да го јадете со лебот, одлуката може да падне на јунешко месо. За еден негов килограм (334,98 денари) ќе ви бидат потребни 2 часа и 34 минути од вашето работно време. Доколку сакате поевтино да поминете, изборот може да ви биде еден килограм пилешко месо кое чини 174 денари и за кое ви требаат 1 час и 20 минути работа. За по ручекот можете да изберете и една чоколада од 100 грама чија цена е 51,89 денари. За неа ќе треба да работите уште 24 минути.

http://london.blog.qype.com/wp-content/uploads/2008/12/chocolate.jpg

Доколку вие решите да го купите кафето со кое ќе ги честите колегите во наредните работни денови ќе треба да поработите 15 минути пред да им го сварите. А пак доколку сте пушач и кафето не ви оди без цигари, за тоа задоволство ќе треба да останете уште 24 минути со вашата работа и потоа ќе имате една кутија Родео супер лајт.

За 10-минутното пострижување кај вашиот бербер вие ќе треба да поработите 55 минути а за да го измиете автомобилот еден час и 16 минути. Две минути повеќе ви требаат за да се фотографирате за лична карта во фото студио а за да гледате филм во кино еден час и една минута.

Ако сакате да се подновите со нови обувки, за спортски патики од марката Адидас од 3.152 денари би ви требале 3 дена и 3 часа работа, а за женски чизми до колена што чинат 3.036 денари ви требаат 3 дена и 2 часа работа. За да го подновите домот со нова гарнитура за седење (34.520 денари) ви требаат месец и 16 дена а доколку ви се расипе машината за перење алишта, за нова (15.998 денари) потребно е да одвоите 17 дена и четири часа во работа. За нов колор телевизор со ЛЦД екран и 81 сантиметар што чини 28.407 денари потребни ќе ви бидат 1 месец и 9 дена работа.

http://www.alcazarfurniture.com/assets/images/Modloft_Furniture/Wall_Units/Plasma_TV_Stand_Wenge_Ann_Wall_Unit_123_Modloft_Furniture.jpg

Доколку пак, сакате да се подновите со нов автомобил, ќе треба во наредните две години и 14 дена да не јадете и пиете и да работите само за него. Ќе успеете да купите ново Фиат Пунто (494.400 денари).

No comments:

Post a Comment