Хајлајц

Старион БлогСтарион Блог Овде пишував повеќе од осум месеци и има што да се чита. Ако ве интересира клик на линкот.

Линк

З`ш да не...З`ш да не... Нови колумни од серијалот „з`ш да не...“ секоја сабота во весникот Шпиц.

Линк

Моине фото сторииНа рапорт со Јофе Сите емисии на Youtube каналот.

Линк

Jan 19, 2010

Свештеникот со кибритчињата

Абе јас она момичено Шехерезад го мислев за поштено моме шо се чуват за прва брачна и дека немат шанси пред то да му дајт на Онур ама пред некој ден ми кажаа дека веќе му имала даено. Тој ги извајл парите, таа го наместила креветот. Срамотилаци! Све спонзоруши бе брат. Какви времиња дојдоа, во никого поверење да немаш... А онака на телевизија ко ќе ја гледаш, си мислиш – еееееееееее, уште имало женски на место, а ти само си ја пропуштил епизодата...

Само Аце, охридскион градоначалник, не ја пропуштил епизодата во која Коце раскажвеше како си поминал Париз ко бил. Да бе, Париз. Славниот град на коцките. То со светлината и Ајфеловата кула немат врска. Уште ве лажат комунистине. И пошо Коце појќе шетат по светов отколку Аце, Аце решил да го послушат Коцета па сега и Охрид ќе си ја враќат коцката. И пошо Коце ќе ја враќат коцката на плоштадон во Скопје, и Аце ќе ја враќат само на плоштадон во Охрид, иако порано коцка имаше и по цела чаршија. И исто ко шо од Скопје ја изваде Пенов шо не е од ВМРО (од ЛДП беше) а ќе ја враќат Коце шо е од ВМРО, така и во Охрид – ја изваде Никола Наумов од шо не е од Есдеес (од ВМРО беше), а ќе ја враќат Аце од Есдеес. И ај после речи дека ВМРО и Есдеес све шо праеле за инает било, едните од другите. Еве бе брат, еве ти совршен пример за почитување и преземање на добрите идеи. Сеа чекам некој ден Аце да речит и дека ќе рестартират некој саат во Охрид. Само, немаме баш и некој саат шо е за рестартирање. Ама ако е паметен ќе изградит еден саат, па ќе го викнит Коцета да го застанат. После ќе можат фино лепо еден формат на Це да му мавнат па прво да му влезат преку сејв мод и на крај да го рестартирет, по сите прописи.

После можат заеднички да појдат до Битом Оџански, град со четири илјади жители на југозападот од Полска, да си го посетат другарчето градоначалник Јацек Саутер па да научат нешо и од него. Тој не го чистит снегот од градот и викат, з`ш би фрлал пари за чистење ко на крај и така сам ќе си се стопит. „Одев еднаш по исчистен тротоар, а сепак се лизнав и паднав. Тогаш се запрашав каква смисла има да се чисти снегот. На претпријатието за чистење требаше да му се плати 30 илјади евра, а ако зимата потрае, и два пати повеќе“, викат градоначалников. Ко Коце. Одев еднаш по улица во Париз и забележав коцка. Тогаш се запрашав каква смисла има само Париз да има коцки. Дај и ние ќе си инсталираме. Само јас сепак имам некое си претчуство дека нашиве власти веќе го знает полјаков и се во некакви подалечни роднински врски со него. Нив секоја година ги изненадвит снегов.

И во МПЦ се изненадени. Се чудат како то тие требало да плаќет даноци. Преспанско-пелагонискиот митрополит Петар се жалит и викат – „Ние немаме ниту фабрики ни претпријатија од кои остваруваме приходи за да плаќаме даноци“. Убо викат чоеков. З`ш црквиве би требало да плаќет даноци? Еве, з`ш некој шо немат фабрика би требало да плаќат данок? Чудна држава бе брат. Еве јас уште на следното одење кај берберон мој ќе му пренесам поздрав од дедо Петар и ќе му речам да престанит да плаќат данок пошо немат фабрика. Само берберница имат, шишат и бричит луѓе и им наплаќат за услугата. Не произведуват нешо па да плаќат данок. Не одам на педикир и маникир и немам своја козметичарка, ама ако имав и нејзе ќе ја поздравев и ќе и речев да не плаќат данок. И адвокатине не требит да плаќет данок. И таксистине... Море никој да не плаќат данок! Шо било то, плаќање даноци... Пак нашле и од кого да барет да им платит данок. Од црква ли се барало, даночници едни низаедни... Па тие немет за леб да јадат, живеат со силата од Господ шо им ја дават преку молитвата... Колку им е тешко сами не се свесни. Ама за пред народов глумат дека се им е во ред и живеат во палати и возат скапи џипој. За да не помислат луѓево дека нешо не е во ред па да почнет да собирет хуманитарни прилози за да им помогнат.

Ко шо собирет пари за повторна изградба на Бигорски. Народов де. Црквата и така немат пари. Уствари имат ама за црква на плоштад ги чуват. Сеа пошо ја тргнаа црквата од плоштадот од урбанистичкиот план ќе ги пренасочат. Веројатно во Фондот за купување скапи џипови за маскирање на бедната состојба во која се наоѓа македонското свештенство. Само не знам з`ш лошите чичковци шо го праеле најновиот урбанистички план за центарот на Скопје ја тргнале црквата шо му се сонила на Николче. Јас на почетокот бев против изградба на верски објекти на плоштад ама сега видов дека уствари стварно била потребна. То го сфатив ко прочитав за Св. великомаченик Димитрија, црквана шо е одма после Камени, накај Стара чаршија, на минута и шеснаес секунди пешки од плоштад. Од преголема конкуренција на нефабрики во околината, пред се на најголемата нефабрика наречена Соборен храм, свештениците од оваа црква викет дека никој не им одел и им пропаѓал небизнисот па ќе требело да ја затворат нефабриката. Шо би се рекло со бизнис јазикот, шо патем кажано, им е далечен на свештениве лица, нелојална конкуренција.

А бар да беа барем така помали фирмички и да праеја по некој денар... Еве, ако не појќе, бар да имаа ценовници кај шо ќе пишеше дека барет од 4.000 до 5.900 за венчавка, 2.500 до 3.000 за крштевка, 2.000 до 3.000 за погреб и уште ред други неуслуги за кои земет непари па да излезеа некако на крај. И вернициве да им даваа уште по некој неденар или неевро за бакшиш многу полесно ќе им беше. Вака...

Само цела среќа шо Господ ги услиши нивните молитви и така малце ги потсмена правилата за Бадник. И сеа големите огној во секоја населба и пијанењето шо порано беа пагански обичај се сосем христијански и дозволени. Ко шо разбрав јас од извори блиски до едно црковно Ауди, Господ на господинот пута два Стефан му пратил мејл со новите правила и со нив појќе пагански обичаи ги преименувал во христијански, само за да можат да преживеат свештенициве наши.

Така годинава, а богами и минатите, попојве цела вечер гла не можеа да кренат од трчање од еден оган до друг. Дури не можеа ни на раат да го дочекет Ристета да се родит од многу трчање. Ама шо ќе прајш. Едно светење на лепче со паричка на еден оган – 1.500 денари. Во другата населба друг оган – уште 1.500. Шо да се прајт. Шом Господ така рекол во мејлот, морат така да прает. Чункииии, шо би рекол Колозов, не можат да го порекнат зборот Господов. А и не можат да им кршат атер на кумојте ако наместо 1.500 им дает 2.000, или 50 евра. Или ако немет кусур да вратат. А и да имет. Кај се барало враќање кусур од поп. Со то го враќаш Господа од тебе... Или скраја било далеку да помислиш дека требит државава да им побарат по една фискална да си носат со себе. Пу, пу, да те серат кокошките!

Да ги серат кокошките и чичковцине од Регулаторнана за енергетика шо не ја услишија молитвата на Синодот на МПЦ, да плаќет струја ко за домаќинства а не ко за фирми. Сега свештеницине се ко од она тажнана приказна за момено со кибритчињана. Пошо немет пари за струја, на кибритчиња ќе требит да се греат. А и од кај би имале пари за струја? Веќе расчистивме дека не се фирми и не прает пари. Аман! Ама шо да им прам јас ко не разбирет. З`ш во рајон немат да имат место за тие шо ќе живеат луксузно од парите на народот кој шо едвај преживуват.

Ама во МПЦ то многу добро го знает. Им пишело во мејлот.

(Авторот барат да се воведит Ден на благодарноста. Осветување мисирки и не е така лош бизнис...)

(Колумната е објавена во неделникот Сега на 14 01 2010 )

(Наредната во печатена форма во Сега во четврток на 21 01 2010 а во електронска на Мојон Блог во вторник на 26 01 2010 )

No comments:

Post a Comment