Хајлајц

Старион БлогСтарион Блог Овде пишував повеќе од осум месеци и има што да се чита. Ако ве интересира клик на линкот.

Линк

З`ш да не...З`ш да не... Нови колумни од серијалот „з`ш да не...“ секоја сабота во весникот Шпиц.

Линк

Моине фото сторииНа рапорт со Јофе Сите емисии на Youtube каналот.

Линк

Mar 20, 2010

И волкот сит и Бранко е крив!

Кај си бе, Јофе бе, дете голомеше бе... те немат дури девет дена, веќе сомнително ми стана, си реков дан си заминал Австралија да го спасвиш езероно охридско, или во Африка по транзициски слоној и жирафи за пред седиштено на СДСМ, али еве гледам тука си бил. Јас уште четвртокот појдов во трафика кај она продавачкана шо имат ролка ко Шехерезад и и викам: - Ој девојче, девојче, ти транзициска жртво, дај ми СЕГА! Таа ми викат: - Море момче, бре будало, не можам да ти дам сега, зар не гледаш, други муштерии имам јас? Јас и враќам: - Ој девојче, девојче, не ти викам за то мори, немам толку пари сега во мене... весник ти барам да ми дајш, еј ти чупе бре... - Море момче, бре будало, шо не кажиш така побрзо... само шо ќе морам да те разочарам, појќе не ти давам во четврток, отсега само во сабота... во „Шпиц“! - Ој девојче, девојче... штом сакаш да играш со шпиц, ќе ти пресудам јас тебе фаул, па ќе се решиме на пенали на крај...

Еми, ај здраво и од мене на странициве. Гледам, сте си напрајле муабет со замисленово другарче, па си викам дај и јас да си посакам добредојде во Шпицостферава. Странициве не се толку мазни ко порано али како и да е, ни магазин, ни дневен весник не мојш да користиш во веце за друго, освен за читање. Тоалетна си е тоалетна, бе... ама од она помекана ако е, белана.

И Бранко си е Бранко, бе. Ко шо мојт Бранко да ти е крив, никој друг не мојт! Ти каснит платата за државната администрација? Кој е крив? Бранко! Ти пропаѓат главната странска инвестиција и млекари истурет млеко по улици? Кој е крив? Бранко! Претседателот ти потпишвит указ за помилување на чоек шо нејќеш да бидит помилуван? Кој е крив? Бранко! Ти претеквит Охридско Езеро? Кој е крив? Бранко! Жена ти ставила црни чорапи заедно со белата облека во пералната, па сега омилените бели пантолони ти се сиви? Немај гајле. Бранко е крив за сите твои проблеми!

Но, чекајте! Тоа не е се! Доколку донесете крава на Бихаќка, во следните петнаесет минути ќе добиете и подарок - гратис музеј наспроти хотел „Бристол“. А за најбрзите и екстра подарок - страница во весник платена од преродбениците. Изненадувањата не завршуваат тука. Дојди кај нас, учествувај во играта „Пљукни го новинарот“, освои ги лавот, мајмунот, нилскиот коњ и Тарзан и однеси му ги на Бранко да ги чуват со неговата пензија... да видиме како ќе сврзит крај со крај... Биди и ти - жртва на транзицијата!

И така ви викам, драги гледачи, по рекламите се враќаме во студиото сто пеешес на Македонската телевизија, пошо студиото сто четрсдва беше зафатено од Томиќ, работит на неговиот нов проект - „Мењам жену за Македоноид“, едиција - „Фати го предавникот“. Доколку ги слушнавте пораките од рекламите и решивте да влезите во наградната игра, ве молиме спонтано да си излезите од дома, мирно и смирено да дојте пред штабот и најспонтано шо можит да си влезите во автобусите. Таму ќе си добиете по еден транспарент и по една крава и ќе ве носиме Скопје. Ако ве прашат некој новинар нешо, само развикајте се „Бранко е крив!“ и бегајте шо подалеку, да не ве прашат кој ве организирал. Ако случајно ве стигнит и успејт да ве прашат, речете му „Ма каква партија, немат врска партија, ние спонтано си се собравме. Си седиме така пред кооперација, си пијуцкаме пивце и кога гледаме - поминвит крава. Само се погледнавме еден со друг и не требеше ич муабет да прајме, знаевме шо требит да напрајме. Ја зедовме кравата, три дена на раце ја носевме збрана и му ја остајвме овде на Бранко да ја молзит и сирење и кашкавал да прајт од млекото. После ќе го продајт и со парите ќе ни купит по една фабрика за да работиме во нејзе. И ти ќе ме прашвиш кој не организирал... Ти ја лупнам една, море дете...“.

Ама речите вие шо сакате, јас ги поддржувам овие жртвиве на транзицијава. Се гледат дека луѓено си имет мака. Само од фотосесии за реклами по весници не се живејт, а и секој мојт да забележит дека имет реални проблеми. Не се ко оние стечајцине шо ко демек штрајкувет со глад во Куманово и се збирет на протести пред владана. Или оние шо истурет млеко или јаболка по патиштана. Или оние шо рошкет по контињери ко ќе забележат фотограф од некој весник во близина. Не бе брат! Све е то режија од Бранко! Да имаа реални проблеми, сигурно ќе платеја реклама во барем три весници по цела страница, а не вака само со протести. А шо е најтрагично, ни крави немет.

Зато, остајте ги нив. Дајте да им најдиме решение на жртвине од транзицијата. Ко шо стојт ситуацијава на теренот - луѓево имале проблеми со Бранко пред дестина-петнаес години и сакет да си ги решат сега. Владава нон стоп го потенцират то, викат дека не мојт нишо да напрајт поради Бранко и ги поддржуват во протестите. Сепак, ко шо рекоја и самите жртви, ги сакале споменицине и проектон Скопје 2014, з’ш било поубо да се градит отколку да се крадит.

Зато предлагам еден разумен компромис да напрајме и да го решиме натпреваров. Дај да го остајме Колета да го вратит Скопје во барокот на Ацета Големион, па после нека му ја дајт фотелјата на Бранко за да ги решит останатите проблеми во државава. Знам дека од ВМРО ќе бидат супер задоволни со идејава. Фини луѓе се тие. Побитна им е државава од фотелјата, па пошо Бранко не ги остават да ја средат државава, со задоволство би му ја отстапиле фотелјата за тој да ја средит. И Бранко, дај не заебавај, дај прифати го предизвиков. Еве, ко бонус ќе ти го дает Бичиклиски. Само ќе требит да му смениш цедето „Бранко е крив“ со ново со наслов „Никола е крив“ и готово.

Преродбата продолжува - со ПП апарат од две кила шо немат кај да се најт!

(Авторот спонтано се собра и од „Сега“ дојде во „Шпиц“)

(Колумната е објавена во
весникот Шпиц
на 20
03 2010
)
(Наредната во сабота на 27 03 2010 во прилогот „Сега“ во дневниот весник Шпиц)

No comments:

Post a Comment