Хајлајц

Старион БлогСтарион Блог Овде пишував повеќе од осум месеци и има што да се чита. Ако ве интересира клик на линкот.

Линк

З`ш да не...З`ш да не... Нови колумни од серијалот „з`ш да не...“ секоја сабота во весникот Шпиц.

Линк

Моине фото сторииНа рапорт со Јофе Сите емисии на Youtube каналот.

Линк

Oct 23, 2009

Контра-протестанти за геј-парадери

Откако неделникот „Сега“ ја објави приказната за геј-парадата која се планира да се одржи во Скопје, за да добиеме претстава каква е ситуацијата и генералното размислување во текот на минатиот викенд спроведовме и анкета. Низ корисниците се ширеше со помош на социјалните мрежи како што се Фејсбук и Твитер.

Во анкетата учествуваа вкупно 242 гласачи а резултатите не одат во прилог на иницијаторите на идејата за одржување геј парада. Или поточно кажано, резултатите одат во прилог на мислењата на експертската јавност дека Македонија сеуште не е зрела за прифаќање на различностите во поглед на сексуалната ориентација.

Анкетното прашање беше „Дали ја поддржувате идејата за одржување геј парада во Скопје?“, со четири можни одговори. Најголем дел од испитаниците, односно 48% (117 гласа) ја одбрале опцијата „Не, баш напротив, би излегол на „контра-протест“ доколку се одржи парадата“. Втора на листата е опцијата „Да, апсолутно го поддржувам слободното изразување на сексуалната ориентација преку таква форма, но не би излегол на таква парада„ со 21% (52 гласа). Трета е опцијата „Не ја поддржувам идејата, но не би се ни спротиставувал доколку се одлучат да ја одржат со 16% (37 гласа), а најмалку гласови доби опцијата „Да, апсолутно го поддржувам слободното изразување на сексуалната ориентација преку таква форма, па затоа и би присуствувал на парадата доколку се одржи“ со 15% (36 гласа).

http://i38.tinypic.com/296khw6.jpg
*постои мала грешка во процентните резултати кај третиот одговор. наместо 16 пишува 15 проценти но во објаснувањето и во весникот е дадена вистинската бројка

Доколку нашата анкета претставува реална ситуација тогаш на парадата би имало 36 луѓе, а од другата страна, на контра-протест би имало дури 117. Протестантите би имале поддршка од уште 52-ца, а контра-протестантите од 37-мина, кои би седеле дома и би го гледале тоа на телевизија.

За повеќе информации околу реакциите и мислењата на експертската јавност во новото (вчерашно) издание на неделникот „Сега“ (22.10.2009) на 45 страна под наслов „Геј парада. Митингот ги разбранува страстите

No comments:

Post a Comment